Inledande text rubrik


Denna blogg skriver vi för att dokumentera bygget av vårt nya fritidshus i Örvik mellan Hallstavik och Herräng. Om du vill läsa är du välkommen att hänga med...

måndag 21 april 2014

Innerväggar

På långfredagen började vi bygga inneväggar. Innerväggarnas stomme består av 45 x 70 cc600. På vardera sida sätts sedan osb och gips.
Vi börjar på entrésidan och där är det lite pill med väggarna som ska byggas runt garderob och klädhängare. Efter veckans slit med isolering och glesning av ryggåstaket är det ganska skönt och befriande att komma ner till golvet och bygga innerväggar. På lördagen hinner vi även börja sätta lite osb.
Påskafton är en arbetsfri dag med påskbord och godis.
På påskdagen fortsätter vi med väggarna på andra sidan och runt kyl och frys i köket. Dessa väggar är lite rakare/enklare och de går därmed snabbare att bygga. Framdriften denna dag mycket god och vi hinner i princip enkla alla innerväggar vi byggt. Att enkla en vägg innebär att man sätter osb och gips på ena sidan, så elektrikern sedan kan dra alla rör och kablar i väggarna.
De ända väggarna som nu inte är upp är de runt badrummet, som jag måste fundera igenom lite till. Man vill ju ha bra ljudisolering där... De är dessutom lite bökigare med 45 graders vinkel på ena väggen.
Påskens jobbvecka är nu slut och vi har hunnit fantastiskt långt tycker jag. Tack till svärfar, morbror och svåger!!!
På annadagens förmiddag åker vi hem.

torsdag 17 april 2014

Glesning av ryggåstaket

Skärtorsdagen inleddes med att vi tejpade alla skarvar av plastfolie i hela taket. Det får inte finnas några otejpade skarvar och hål i hela huset.
Därefter började vi glesa längst upp och arbetade oss neråt. Eftersom läkten i luftspalten var vänd på fel ledd blev det lite tajt för isoleringen som pressade ut.
Detta blev den hittills tyngsta dagen då all gles måste tryckas hårt för att trycka in isoleringen samtidigt som den ska skruvas fast, ofta i ooptimalt läge.
När man skruvar gles skulle man helst ha tre armar. Att hålla i den 4 m långa regeln, passbiten (för att ha rätt avstånd mellan glesen), skruvdragare och skruv för att sedan trycka allt man orkar och samtidigt skruva in skruven med skruvdragare är lite för mycket för två händer tycker jag...
Vi glesade hela taket utom lite längst ner på loftet denna dag.

onsdag 16 april 2014

Isolering av ryggåstak

På onsdagen slutförde vi arbetet med isoleringen av ryggåstaket. Vi körde två takstolsfack parallellt och spände upp plastfolie en bit för att sedan sticka in isoleringen (230 mm). Arbetet fortsatte så hela vägen upp till nock för att sedan fortsätta med nästa två fack.
Uppe vid nock är det ca 90 cm plant tak. Där skulle halva isoleringen ligga under järnbalken och halva jäms med. Det var lite pill att få till men ordnade sig bra.
För att få lite högre i tak på loftet plockade vi bort en regel i ena takstolen så taket går snett ända upp till nock och inte plant som på övriga taket. Hoppas inte taket rasar samman nu:-)
Att jobba med isolering ovanför huvudet är inget drömjobb som man längtar tillbaka till. Skönt med bastu på kvällen...

tisdag 15 april 2014

Utbyggnad av loftet

På tisdagen var resten av familjen i Stockholm på begravning, så jag och morbror fick köra själva. Vi jobbade med utbyggnaden av loftet, som skulle byggas ut över köksdelen och hängas upp i en stolpe från taket.
Förmiddagen ägnades åt materialinköp på traktens byggvaruhus, då den första inte hade det vi skulle ha. Hur kan en brädgård inte ha 45 x 220 mm vanligt virke?
På eftermiddagen påbörjades arbetet med att en regel (45 x 195 mm) sattes upp med balkskor mellan två av takstolarna. I denna ska stolpen fästas med genomgående vagnbult, men först fick en hel del tid ägnas med laserinstrumentet för att få denna stolpe (93 x 93 mm) på rätt ställe. Sedan byggdes själva bjälklaget.

måndag 14 april 2014

Söndag och måndag

Sedan tidigare har ju snickarna gjort yttertaket som består av råspont, papp, läkt och pannor. Vi ska nu göra innerdelen som utifrån/ovanifrån består av 25 mm luftspalt, 230 mm isolering, plastfolie och glespanel (28 x 70 mm).
För att få till luftspalten spikas läkt (25 x 38 mm) på takstolarna närmast råsponten och på dessa häftades/spikades masonit. Snickarna hade spikat den nedersta delen av läkten och vänt den på andra ledden, så nu blev det 38 mm luftspalt istället...
Masonitskivor på 1,2 x 2,4 m på 4,5 meters höjd är minst sagt otympligt. Andra dagen går åt av att bygga ställning och testa sig fram med läkt och masonit.
Framdriften är väl sisådär...
På måndagen går det bättre och det mesta av masoniten är på plats innan dagen är slut. Även lite av isoleringen hanns med.
Själv är man inte så kaxig på byggställningen men det är andra som tur är...

lördag 12 april 2014

Påsklov och arbete

Nu är det ju inte påsklov längre men sent om sido kommer det nu några inlägg med lite text och bilder från veckan...
Ledigheten inleddes med en tur ut för att konstatera att Vattenfall gjort ett bra jobb på dom delarna de skulle fixa. Alla rör och konstigheter är nu fixade och det finns hopp för vägen!!!
Denna vecka var målet att isolera ryggåstaket och påbörja innerväggarna.
Till arbetet att isolera ryggåstaket är ställning hyrd då höjden är drygt 4,5 m.
Det blev en hel del (väldigt mycket) jobb med svärfar, svåger och morbror denna vecka och vi kom längre än jag hade planerat.
Veckan började med att vi kom upp till lunch på lördagen och körde ett eftermiddagspass med grusning/anläggning av gång. Det gick snabbare och bättre än väntat och den tidigare bron av pallar och plåttak har nu används för sista gången!!